Image default
Instagram Marketing Uncategorized

TINGKATKAN ENGAGEMENT INSTAGRAM DGN MUDAH

korang mesti mempunyai masalah Engagement di instagram rendah.. bila posting je.. krik.. krik.. tak ada orang buat engagement di Instagram. jadi nak kata content tak menarik tak juga. rasanya dah menarik dan nak kata caption tak beremosi penuh beremosi sangat siap kalau orang baca boleh menagis lagi tu. so jangan risau saya nak ajar Tingkatkan Engagement Instagram dengan Mudah.

DAH BUAT MACAM MACAM TAPI KENAPA ENGAGEMENT DI INSTAGRAM MASIH RENDAH?

Tingkatkan Engagement Instagram

ianya berlaku atas beberapa sebab yang boleh menyebabkan instagram korang tidak dapat engagement tinggi. okay secara bahasa mudahnya. Instagram suka kepada mereka yang memberi sebab kenapa mereka menggunakan instagram. sebagai contohnya. Instagram suka pada artis arits. sebab cuba ualls bayangkan setiap kali je instagram buat posting.. laju gila orang duk comment dan macam dah standby je.. nak click likes bila artis artis post gambar.. jadi macam mana nak jadi macam artis? okay saya akan ajarkan korang few jalan ringkas untuk korang jadi seperti artis atau business korang ada Engagement di Instagram.

1. KERAP LAKUKAN POSTING

korang perlu lakukan posting sekurang kurangnya 3 kali sehari. dan jangan kurang daripada itu. sebab apabila posting kurang daripada itu. akan mengurangkan lagi potensi untuk followers korang untuk tengok gambar gambar korang. jadi set timing betul betul dan pastikan lakukan 3 posting satu hari ! makin kurang korang posting makin kurang untuk mereka berpotensi untuk lihat korang dan jangan salahkan instagram kalau engagement korang berkurangan hihi.

2. CAPTION BERBENTUK ENGAGEMENT

kesalahan besar yang buat posting di instagram ni, sebenarnya apabila kita terlalu mendesak atau menjual. korang perlu lebih bersikap social. dan buat engagement pada followers korang. tak perlu lah setiap kali nak post je nak menjual.. post je menjual.. relax. kalau anda kena menjual setiap masa anda okay tak? mesti tak suka kan.. setiap hari tengok muka dia je cerita pasal nak menjual. senang cerita kalau boleh bagi mereka kenal korang ! buat relationship dengan diaorang. relationship di online lah tak perlu sampai bercinta hihi. cukup buat mereka semua tahu tentang kewujudan korang di social media.

3. UPLOAD CONTENT YANG MENARIK

Tahu tak korang yang sebenarnya dengan menggunakan content seperti mempunyai sifat manusia lebih berikan enggagement daripada korang menggunakan gambar poster. nak nak kalau korang selfy atau ada gambar korang komfirm akan dapat lebih engagement. jadi jangan lupa untuk selalu selfy dengan penuh gaya selalu ya.

4. POSTING PADA WAKTU YANG SESUAI

untuk tingkatkan engagement di instagram korang perlu perhatikan waktu yang sesuai untuk korang lakukan posting dan biasanya apa yang saya cadangkan pada student student saya adalah.. dengan menggunakan waktu peak hour seperti 12PM – 1PM / 7PM – 10PM.

tetapi bagusnya sekarang dah ada waktu yang telah disyorkan di instagram korang. (business funtion) untuk gunakan business funtion korang boleh tukarkan sendiri di bahagian profile korang. tapi jika korang tak tahu macam mana nak tukar boleh rujuk disini

TINGKATKAN ENGAGEMENT DI INSTAGRAM
TINGKATKAN ENGAGEMENT INSTAGRAM

5. BALAS COMMENT SECEPAT MUNGKIN

jika ada engagement, jangan pula biarkan. nak nak balas comment kalau ada comment balas cepat cepat. dan cuba untuk bina relationship dengan diaorang. dan selalu balas dengan bertanyakan soalan kepada mereka kembali. supaya mereka tidak akan rasa one way comunication. bina Two way comunication untuk memudahkan lagi dan instagram sangat suka pada 2 way communication <3

Itu antara 5 cara mudah untuk korang tingkatkan engagement instagram korang. tolong tekan button share dan share pada rakan rakan anda yang nak tingkatkan lagi engagement di instagram korang.

Related posts

IKLAN INSTAGRAM MANA YANG PALING BAGUS?

aliffharris

IKLAN FACEBOOK KE WHATSAPP STEP BY STEP

aliffharris

Leave a Comment